Ce sunt constelațiile familiale?

 

Constelațiile sistemice sunt o metodă de lucru cu probleme din cadrul sistemelor umane. Dezvoltată de Bert Hellinger, psihoterapeut german, inițial s-a concentrat pe sistemele familiale pentru a dezvălui forțele mai profunde care ne influențează în mod inconștient gândurile, comportamentele și experiențele emoționale din mai multe generații. Fondatorul acestei metode, Bert Hellinger, a studiat și tratat familiile mai bine de 50 de ani și a observat că „preluăm” tipare familiale distructive de anxietate, depresie, mânie, vinovăție, singurătate, alcoolism și chiar boală ca mod de „apartenență” sau “iubire oarbă” în familiile noastre.

Legat de o iubire oarbă, un copil își sacrifică adesea propriile interese, într-o încercare zadarnică de a ușura suferința unui părinte sau a unui alt membru al familiei.

Constelațiile familiale creează un model al sistemului familial pentru a dezvălui și transforma tipare ascunse dificil de înțeles și de schimbat.

De-a lungul timpului, această abordare sistemică a fost aplicată altor sisteme umane, inclusiv organizațiilor, conexiunii noastre cu natura și problemelor mai mari din comunitățile noastre și din lume. Împreună, aceste abordări ale constelațiilor sistemice explorează modalități de înțelegere a relațiilor noastre, precum și oferirea de opțiuni pentru rezolvarea problemelor noastre cele mai complicate.

Munca cu constelațiile sistemice dezvăluie dinamici ce leagă o persoană de sistemul său de relații într-un mod disfuncțional și care constrâng strategiile de abordare și dezvoltarea personală, împiedicând astfel persoana să-și trăiască viața în echilibru.
Constelațiile aduc clarificări în dinamica contextului, la înțelegerea conexiunilor din sistemul familial și la așezarea într-un loc de forță interioară.

Constelațiile familiale pot fi lucrate atât individuale cât și în grup, având puterea de a schimba durerea și nefericirea care vine din generațiile trecute. Constelațiile familiale se conectează la familia și strămoșii noștri printr-un câmp de energie pentru a descoperi și a elibera aceste dinamici ascunse. Lucrarea se concentrează pe a te ajuta să descoperi ce trebuie văzut, ce poate fi lăsat în urmă și ce poți onora.

Intenția ta este suficientă pentru a identifica și vindeca problemele, iar câmpul constelației te va conduce exact în locul potrivit. Vei simți și la nivel de suflet, cum se echilibrează situații și stări legate de problema ta.

Ce se întâmplă într-un atelier de constelați sistemice și cum te ajută?


Munca cu constelațiile familiale ne permit să rupem aceste tipare, astfel încât să putem trăi vieți mai sănătoase, mai fericite, mai împlinite. Într-un moment de intuiție, un nou curs de viață poate fi pus în mișcare. Rupând aceste tipare crește și nivelul de vibrație și nivelul de conștiință apropiindu-te tot mai multe de esența ta.

Într-o sesiune de grup, un client identifică o problem, un tipar sau simptome și descrie ceea ce caută ca rezoluție. Are loc o discuție despre persoane și evenimente importante din viața clientului și din viața părinților și a bunicilor. “Câmpul” care înconjoară fiecare familie permite participanților să exploreze acest fenomen de viață. În acest proces, dinamica ascunsă și neașteptată care funcționează în cadrul sistemului este descoperită și abordată într-un mod care urmărește găsirea unui loc sănătos și respectuos pentru toți membrii sistemului de familie, cu o nouă înțelegere și conștientizare. Poți obține astfel o perspectivă unică de a face noi alegeri sau de a urma căi neprevăzute.

Clienții aleg reprezentanți dintre participanții la grup pentru a reprezenta membrii importanți ai familiei, (uneori) inclusiv un reprezentant pentru ei înșiși, și îi stabilesc într-o relație spațială unul cu altul, în funcție de imaginea lor interioară. Terapeutul solicită fiecărui reprezentant feedback despre senzațiile, sentimentele și conștientizarea fizică. Aceste afirmații confirmă sau modifică ipoteza inițială. Adesea, sunt adăugați reprezentanți suplimentari pentru persoanele care au un impact asupra dinamicii sistemului. Terapeutul poate cere reprezentanților să pronunțe anumite propoziții sau să completeze anumite ritualuri pentru a ajuta clientul să se îndrepte spre o rezoluție.
Unele constelații duc la o imagine de rezoluție care aduce eliberare la nivelele fizic și emoțional și schimbă perspectiva asupra vieții într-un mod pozitiv, de creștere interior.
Constelațiile arată ceea ce este în subconștientul clientului, și în momentul în care lucrurile sunt așezate la locul lor, și dinamica constelației se schimbă și merge spre echilibru . Sunt situații în care aceste lucru nu se întâmplă conform așteptărilor . Este important ca fiecare pas care a fost făcut să fie onorat, astfel procesul lucrează. Asta nu înseamnă că nu a fost o constelație bună sau de succes. O constelație lucrează uneori și timp de 6 luni , aducând la suprafață noi conștientizări și astfel viața primește un nou sens. Scopul nostru este de a elibera ceea ce nu mai servește, ceea ce se opune transformării și creșterii.

Modul meu de a lucra este de a facilita fiecare constelație în acord cu nevoile și intențiile clientului. Pe parcursul muncii mele mi-am dezvoltat modul meu propriu de a lucra, lucrând astfel cu ritualuri, constelații familiale, constelații cu natura, cu boli sau cu elemente abstracte.
De asemenea există și posibilitatea să lucrăm și constelații pentru animale atât în setting individual cât și de grup.

Vrei să participi la evenimentele mele?